Az alakor - amelyről elneveztük az ebből főzött sört - egy ősi, 10 ezer éves búzafajta. E különleges gabonát hazánkban egyedülállóan, organikus módon nemesítették Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, majd többéves kísérleti munkát követően szántóföldi termesztését elsőként a Körös-Maros Biofarm öko-földterületein valósították meg.

A biotermesztésre kiválóan alkalmas növény felhasználásával a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén dolgozták ki az első magyar biosör receptúráját, melynek alapján 2013 tavaszán megkezdődhetett az Alakor sör készítése egy kézműves sörfőzdében.

Az alakor búza  mint a biosörünk meghatározó alapanyaga antioxidáns- és nyomelem-tartalma lényegesen magasabb, mint a söriparban használatos hagyományos gabonáké, a speciális főzés és érlelés pedig megőrzi ezen értékes tulajdonságokat. A végeredmény egy ale-típusú, borostyánszínű ital, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, így fűszeresebb, testesebb a lager söröknél. Szűrt és szűretlen változatban is kapható a Bio Alakorsör.

Alakor sör pohár sörrel

A Biokontroll Hungária ellenőrei a búza termesztésétől a palackozásig végigkísérik a folyamatot és érvényesítik a kifejezetten a biosör előállítása során kidolgozott, a hatályos EU-előírásoknál jóval szigorúbb szabályokat. Minderről a fogyasztó akár közvetlenül is meggyőződhet, mert minden üvegen szerepel egy egyedi sorszám, egy QR kód és egy webcím. Utóbbi kettő egy a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. honlapjára irányít, ahol az adott palack sorszáma alapján nyomon követhető az összetevők származási helye, a palackozás helye és időpontja és megtekinthető az öko-tanúsítvány is.

2015-ben a milánói expó magyar pavilonjában az egész világ előtt mutatkozott be nagy sikerrel ez a prémium termék.

„A sör világos borostyánsárga színű, dús fehér habbal, apró, gyöngyöző buborékokkal.

Illatában egyaránt érződik a karamell maláta édeskés karaktere és a háromféle komló friss citrusos aromája, amit kiválóan alátámaszt a felsőerjesztésű élesztő aromagazdagsága.

Ízében érződik az alakor gabonás jellege, teltsége, a kóstolás végén megjelenő finom, nemes komlókeserűséggel. Az alkohol kiválóan belesimul a termék ízébe, aromájába.”

Hegyesné Dr. Vecseri Beáta

tanszékvezető egyetemi tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszék

 

ALAKOR SÖR beltartalmi értékei, ásványianyag tartalom

alakor adatok

(Budapesti Corvinus Egyetem, Sör- és Szeszipari Tanszék, 2012)