banner 2015 04 web

20
ápr. 18

Az Alakor Biosör sikere a KSE nemzetközi sörversenyén

Az idén 25 éves Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) huszonkét éve minden második esztendőben megrendezi sörversenyét. A kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb szakmai megmérettetésére – amely 2018. április 11-14 között került megrendezésre – 7 ország 86 sörfőzdéje küldte el legjobb portékáit, összesen több mint 300 tételt.
Impozáns környezetben, Miskolcon, a Diósgyőri vár lovagtermében zajlott a szakmai konferencia és a versenybírálat.

article 0420 01

(Forrás: minap.hu, Fotó: Mocsári László)


A sörversenyre a BJCP (Beer Judge Certification Program) típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni: ez az amerikai homebrewer-ek (azaz házi sörfőzők) által kidolgozott besorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte körülbelül 8000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között az Első Magyar Házisörfőző Egyesület nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat. A 2015-ös verzió 34 főcsoportba és azokon belül 2–9 alcsoportba sorolja be a söröket. A bírálat fő szempontja, hogy mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint határozza meg az adott típus jellemzőit, milyen illatok és ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának stb.) A vakteszt szabályai szerint zajló értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza.

article 0420 02

(Forrás: minap.hu Fotó: Mocsári László)

A pénteki eredményhirdetés után a Vásártéren kezdetét vette a Sörmustra; a gyönyörű idő nagyban hozzájárult a program sikeréhez. Minden főzde standján a főzőmester vagy a tulajdonos állt a csapok mögött, így számos kulisszatitkot tudhattak meg az érdeklődők. A látogatók véleménye abszolút pozitív volt az Alakor biosörrel kapcsolatban. Többen rendszeresen visszajártak a standunkhoz egy-egy újabb kóstolóra, köztük olyanok is, akik elmondásuk szerint amúgy nem is szeretik a búzasört…

article 0420 03

A sörcsapnál: Czirle Csaba termékmenedzser

Idei első sörversenyünk eredménye: az Alakor bronz minősítést ért el XII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustrán.

Ezúton gratulálunk a Sörversenyen sikerrel szereplő többi hazai sörfőzdének!

Találkozunk 2018. június 7. és 10 között a Gyulai Kézműves Sörfesztiválon!